Deep South

Dunedins tågstation 
Vi kämpar oss upp för världens brantaste gata
Nugget Point
I väntan på pingviner som aldrig kom
Efter Queenstown bar vi oss mot de sydligaste delarna av landet. Vi åkte i en minibuss med ca 15 andra. Första natten spenderade vi i studentstaden Dunedin och andra i Invercargill innan vi rörde oss uppåt för en sista natt i Queenstown igen. Det mysiga med den här turen genom de sydligarna landskapen var inte när vi stannade i städer, utan allt vi såg där emellan. 
 
Vi rullade mot Dunedin utan så värst många stopp. Vi stannade endast på något/några småställen för fika- och toalettpaus. När vi väl kom fram till Dunedin så var klockan ganska mycket, runt 19.00. Efter att ha dumpat våra grejer bestämde vi oss för att ta en promenad på stan. Eftersom det var en vanlig vardag hade vi lite otur och alla ställen stängde vid 19. Vi kunde alltså inte shoppa (jag som akut behövde nya underkläder), inte göra särskilt mycket alls. Det blev lite rundtur och se vad som fanns. Vi hittade deras superfina tågstation (den översta bilden) där de hade massa fina blomarrangemang utanför också. Superfint! Vi kände inte riktigt att det hände något i staden (vi var nästan de enda som var ute på gatorna) så vi gick tillbaka till hostellet. Det här hostellet var faktiskt riktigt mysigt, eftersom de hade ca 10-20 biljardbord (kärlek!!!). Vi och några andra ockuperade några biljardbord i många timmar. Biljardspelandet tog upp i princip hela vår kväll och jag vann det mesta (ja, man får skryta på sin egna blogg). 
 
Minibussen rullade tidigt på morgonen vidare mot Invercargill, men här var det många stopp på vägen. Enligt google maps tar det ca 2,5 timmar ifall man kör hela vägen, men för oss tog de ca 8-9 timmar. Det första stoppet var direkt i utkanten av Dunedin, där vi stannade vid världens brantaste gata, Baldwin street (jag låter bilderna ovan tala för sig själva). 
 
Nästa minnesvärda stopp var vid ett ställe som heter Nugget Point (bilden under skylten där det står Baldwin street). Jättefint och mysigt vid en liten fyr. Fanns förmodligen massa historia bakom men det är inget jag minns eller ens la på minnet i stunden. Det var bara vackert att vandra dit och se hur fint det var.
 
Bussturen fortsatte och nästa stopp som jag minns tydligt minns jag inte ens vad det heter. Jag tror aldrig jag faktiskt fick veta vad det hette. Det var en lång strand där vattnet långsamt gled upp mot sanden. Sanden var ständigt fuktig vilket gjorde den hård och inte som sådan som hoppar i och irriterar i skon. Innan man gick på stranden stod där en stor skylt, som värnade om de djuren som lever på stranden, nämligen sjölejon (sjukt coolt!!). Vi gick ut på stranden och direkt ser vi där några hundra meter bort några sjölejon. Sjölejon kan ju vara världens med chilla djur. Jag lärde mig att de främst sover hela tiden, gärna på varandra. Sjölejonen på stranden skedade mycket med varandra. När de chillat färdigt så springer de ca 20 meter men sen orkar de inte mer, så de lägger sig och vilar igen. Sjölejon är verkligen mitt spiritanimal till 100%. 
 
Mellan alla stoppen blev det även några besök vid vattenfall. Nya Zeeland har så sjukt många vattenfall. Nästan varje dag under hela resans gång i NZ har vi stannat och besökt något litet vattenfall på olika delar av landet. Den här syd-resan är inget undantag. Många fina vattenfall fanns att beskåda.
 
Därefter rullade vi vidare till nästa stopp. Tyvärr minns jag inte vad det här stället heter heller, men det var riktigt mysigt. Vi stannade här för att kunna beskåda pingviner. Hela kroppen fylldes av en wow-känsla när busschauffören berättade det. Dock var han noga med att poängtera att det inte var särskilt troligt att vi faktiskt skulle få se några pingviner. Det var lite fel tid på året, vi var bara någon vecka fel. Tyvärr fick vi inte heller se några pingviner, men vi satt och skådade i ca 1-2 timmar över spegelblankt vatten med stora stenar i. Otroligt vackert. 
 
Sista delen av vår syd-resa förde oss till Milford Sound. Googlar man bilder på det ser det helt ofattbart ut. Det spegelblanka vattnet reflekterar stora snötäckta berg. Alla snackar om att om du är i Queenstown-områderna, så ska du åka till Milford Sound. Vi fick dock inte den här wow-upplevelsen som folk beskriver, eftersom vädret var väldigt betydelsefullt för att få den. Vi hade det lite grådaskigt, mulet, lite duggregn. Bussen förde oss genom berg och dalar för att sedan stanna vid en båt som skulle ge oss en tur genom Milford Sound. Självklart var det otroligt vackert även om man inte hade det perfekta vädret, men det kunde givetvis vara bättre. Milford Sound är en fjord och båten glider här genom stora berg. På många av bergen forsar vattenfall fram (förvånande, eller hur?). När vi kommit till ca mitten av båtturen så åkte vi in under ett vattenfall. Många ställde sig då längst fram på båtens däck för att kunna stå under vattenfallet. Själv stannade man innanför under tak för att slippa kylan (det var faktiskt sjukt kallt, även om det var sommar). Inte för att det hjälpte så mycket när folket som stått ute sedan gick in för att ge en en blöt kram. Det blev till att hänga ett tag på elementet för att få upp värmen igen.

Queenstown

Jag, Frida och Emma på väg till bungy
Emma före bungy
Swedish family <3
 
Queenstown var verkligen så grymt som alla säger att det är. Allt folk, all natur, bara att andas luften gjorde att man blev lyckligare. Går det ens att beskriva Queenstown med ord? Att vara i Queenstown var speciellt. Det var här alla antingen stannade länge eller kort. Ingen stannade lika länge som någon annan. Med andra ord så var det här alla skiljdes åt efter en lång resa tillsammans. Men det var också här som man mötte upp de som åkt ifrån en på vägen, samtidigt som det strömmade in folk som man själv åkt ifrån för några veckor sedan. Queenstown är en stad fylld av alla sorters känslor. Adrenalin, kärlek, saknad, lycka, spänning, eufori.
 
Vistelsen i Queenstown började med ett pub crawl. Personligen är jag inte den första som skulle hoppa på det, men det ingick en middag, dricka, samt inträde till ca 4-5 klubbar för 10 dollar? Vem kör inte på det liksom? Vi strosade runt på gatorna i staden, och avslutade med en Devil's burger. Queenstown är delvis känt för ett hamburgerställe som heter Fergburger, och Devil's burger skulle nästan vara på samma nivå. Hamburgarna smakade himmelskt, speciellt efter en lång kväll ute. Vi däckade snabbt i vårt mysiga rum med våra vänner på hostellet. 
 
Vår Queenstown-vistelse fortsatte med ett real life mario kart. Luging. Vi drog ihop ett gäng av alla nyblivna vänner från världens alla hörn och stack till toppen av berget. Resan dit började i en gondol, varpå vi sedan stannade och tog på oss en hjälm. En ytterst charmig sådan till och med. Vi satte oss sedan i en skidlift (ni vet en sån tvåstols som är på bilden) och begav oss till den allra högsta toppen. Väl där uppe fick vi sätta oss i små bilar. Det är som lådbilar, fast väl utformade och lätta att styra och stanna. Inget drivs på el utan det är bara att glida ner för banan. Vi blev så fast i det här att vi faktiskt gick tillbaka några dagar senare och körde igen med några andra vänner. 
 
Precis som många andra gånger så hade vi även här bokat en aktivitet på bussen. När clipboarden skickades till oss på resans gång så kände jag bara att "Varför inte?". Så jag fick med Emma att boka upp oss på bungy jump. Kan ni förstå det? Att slänga sig ut från en plattform mitt i tomma intet? Många stannade på vägen på världens första bungy jump för att hoppa, och jag kände bara att när man väl är här så måste man verkligen göra det. Och när vi väl gör det, varför inte göra det så högt som möjligt? Så vi bokade upp oss på högsta bungyn i hela Nya Zeeland, en av de högsta i världen. 134 meter. Några få dagar efter att vi anlänt till Queenstown var det dags. Vi hade gått och varit rädda i flera dagar. Nervositeten kunde synas på oss. Vi var så otroligt peppade och skraj när vi gick till kontoret där man skulle registrera sig några timmar innan hoppet. Vad tror man inte händer då? Jo, precis som många andra av våra aktiviteter i Nya Zeeland så blev det inställt. Det var för mycket blåst. Alla känslor släppte. Skulle vi verkligen missa det här också?
 
Efter några timmars väntan på kontoret fick vi en ny tid bokad. Dagen efter. Alla känslor hade lämnat kroppen och nu kände man sig mest tom. Skulle vi verkligen hoppa imorgon? Jag hann inte ens känna mig nervös innan det var dags. Vi åkte en minibuss med ca 15 andra som antingen skulle hoppa Nevis Bungy eller åka Nevis Swing (en sjukt stor gunga i princip). Invägning, på med utrustning, låsa in saker i skåp. Nu skulle det verkligen hända. En liten lift tog oss från fastlandet ut på en plattform som var mitt emellan två berg. Liknande Grand Canyon såg det ut fast mindre. Längst ner fanns en liten å som slingrade  sig genom bergen. Nu var vi ute på plattformen, nu skulle det hända. Var jag nervös? Inte det minsta. Jag stod där på plattformen och kände absolut ingenting, tills den första personen hoppade. Wowvad hände där? Han bara hoppade ut, studsade upp och ner. Tänk om något går fel? Tänk om linan går av? Är de som jobbar här verkligen pålitliga? Emma hoppade före mig. Det gjorde mig ännu mer nervös. Hennes lycka när hon väl kom upp igen gjorde mig otroligt taggad, men jag kunde inte släppa nervositeten som spred sig i mig. "Who's next?" "Well I guess that's me". Jag satte mig på en stol och de spände fast linan i mina ben. Gick fram med små myrsteg fram till plattformens kant. Nu ska jag hoppa, jag ska verkligen hoppa. Instruktören räknar ner. 1, 2, 3 - inget händer. Jag hoppar inte. Jag vågar inte. Ska jag fega ur? Frågar snällt om intruktören kanske vill putta ut mig istället? "No, you'll have to jump by yourself". Well then, inte kan jag väl ha spenderat alla dessa pengar på det här för att sedan inte ens hoppa? Han räknar ner igen, 1, 2, 3.
 
Jag flyger, jag verkligen flyger. Inbillar mig på något sätt att jag är en fågel, för jag flaxar med mina armar. Min mage håller på att sprängas av nervositet och adrenalin. Jag fortsätter att falla, tills något tar emot. Jag studsar uppåt, och åker sedan tillbaka ner igen. Upp, och ner. En känsla av frihet och harmoni försöker tränga sig in i min adrenalinfyllda kropp. Det är något av det konstigaste jag känt, och på något sätt gjorde det mig så lycklig. Jag hissas upp, och bara tänker för mig själv: "Jag gjorde det". Efter att ha stått på kanten och låtit min rädsla ta över första gången, för att sedan ge det en andra chans och skita i allt jag känner. Wow. Jag är imponerad och stolt över mig själv.
 
Vi stannade endast 4 nätter i Queenstown den här gången. Vi hade kunnat stanna så många fler nätter, men det får bli en annan gång. Det blev en sista utgång med alla nya och gamla vänner. En sista kväll för allt som Queenstown erbjöd. Adrenalin, kärlek, saknad, lycka, spänning, eufori.

RSS 2.0